Opornice

Obstajajo bergle in opornice (ortoze), ki lahko pomagajo otrokom držati roke, noge in kolena v pravilnem položaju. Raztezanje in ortoze lahko pripomorejo k zamenjavi in zmanjšanju sprijemanja sklepov na enem mestu (kontrakturah). Posvetujte se z zdravnikom in fizioterapevtom o koristnih delih in o uporabi ortoz. (http://www.parentprojectmd.org/site/PageServer?pagename=Care_area_muscles)

Bergle

Obstajata dve glavni vrsti: ortoza gležnjevega stopala (AFO) in ortoza kolenskega gležnja (KAFO). Te obloge se med spanjem nosijo, da bi se stopala obdržala v normalnem položaju in časovno odložila nastanek kontraktur. (http://www.parentprojectmd.org/site/PageServer?pagename=Care_physical_braces)

Nočne opornice (ortoze z gleženjskimi nogami / AFO)

Lahko pripomorejo h kontroli gležnja, a naj bo ortoza narejena po meri, ne pa “kupljena s police”. Lahko pomagajo nadzorovati tesnobo, podaljšajo čas do ambulacije in odložijo nastanek skolioze.

Zdravniki in fizioterapevti pogosto priporočajo nočne opornice takoj, ko je diagnosticiranje Dušena potrjeno. Če mladenič dobro prenaša nočne spone, je to lahko čudovit začetek sprejemanja opornice kot nečesa vsakdanjega.

Nočne ščite ali ortoze z gleženjskimi nogami držijo noge v najprimernejšem želenem položaju v času trajanja spanca vašega sina, namesto da pusti, da mu stopala v postelji padejo v nasprotni smeri.
(http://www.parentprojectmd.org/site/PageServer?pagename=Care_physical_therapy_middle)

Ponudite svojemu otroku izbiro vzorcev, modelov in barv na opornicah, ki ustrezajo njegovim trenutnim interesom, da spodbudite njegovo sprejetje opornice. (Tematika vesolja, šport in filmi so zelo priljubljeni.) Nekateri PT-ji lahko to naredijo v svoji pisarni, ali pa se lahko obrnejo na podjetja za ortopedijo, da izdelajo nočne opne od svojih odlitkov. Fizični terapevti vas lahko tudi napotijo do ortotiska na vaši mišični kliniki.

Slika 2: Opornice

2017 - DMD Slovenija. Vse pravice pridržane.