Priporočeno cepljenje

(http://www.parentprojectmd.org/site/PageServer?pagename=Care_area_vaccinations)
Cepljenja so pomembna za zaščito pred okužbami in boleznimi – vendar obstaja v zvezi z njimi veliko zmede.

Nekatera cepiva so “živa”, nekatera so “oslabljena (atenuirana)”, nekatera ščitijo pred virusnimi okužbami, nekatera ščitijo pred bakterijskimi okužbami, nekatera dobimo le v otroštvu, nekateri kasneje v življenju potrebujejo “obnovitveni sistem”, nekatera cepiva pa so nam namenjena le pozneje v življenju. Ko k tem dejstvom o cepivih dodamo še komplikacije, ki jih prinaša Dušene – zdravila, pljučna in srčna funkcija – samo še doprinesemo k zmedi.

Spodnja priporočila bi morala pomagati odgovoriti na pogosto postavljena vprašanja, “dajati ali ne dajati, kdaj dati, kako dati in kaj dati?”.

Prosimo, da svojo evidenco o cepljenju prinesete s seboj na vaš letni sestanek in vsa morebitna cepljenja navedite svojemu splošnemu pediatru.

Splošno Priporočila o cepljenju za ljudi, ki živijo z DMD

Uporaba kortikosteroidov (prednizona ali deflazakorta) je stvar predhodne razprave s staršem vsakega otroka z DMD do starosti 3 let (ali čim prej po prejemu diagnoze). Dolgotrajna uporaba kortikosteroidov lahko povzroči določeno stopnjo imunosupresije in lahko poveča tveganje za okužbe. Najbolje je, da se pred začetkom zdravljenja s kortikosteroidi pogovori z vašimi zdravniki o celotnem urniku cepiva.

V kolikor je to mogoče, je cepljenje otrok potrebno opraviti pred začetkom dnevne terapije s kortikosteroidi.

“ŽIVA” previdnostni ukrepi pri cepljenju

Če cepljenja niso opravljena pred začetkom uporabe kortikosteroidov, centri za nadzor bolezni in preprečevanje (CDC) poročajo, da:

  • Ljudje, ki prejemajo več kot 2mg / kg / dan dnevnih kortikosteroidov, se štejejo za imunosupresirane in ne smejo prejemati živih virusnih cepiv.
  • Ljudje, ki prejemajo več kot 20 mg dnevnih kortikosteroidov dnevno , se štejejo za imunosupresirane. Če ti bolniki potrebujejo dajanje živega cepiva, je priporočljivo, da se odmerek kortikosteroidov zmanjša na manj kot 20 mg / dan dnevnih kortikosteroidov za obdobje enega meseca pred in 1 mesec po prejemu živega cepiva.
  • Ljudje, ki prejemajo manj kot 2 mg dnevno dnevnih kortikosteroidov, se ne štejejo za imunosupresirane in po potrebi lahko prejemajo živa virusna cepiva.
  • Ljudje, ki prejemajo občasno odmerjanje kortikosteroidov (alternativen dan, vikend odmerki, 10 dni na / 10 dni, itd.), se ne štejejo za imunosupresirane (ne glede na odmerek) in po potrebi lahko prejemajo živa virusna cepiva.

Zavedamo se, da je to sprememba in da je v nasprotju s tem, kar je bilo poročano v preteklosti. Še vedno priporočamo dajanje živih virusnih cepiv pred vsakodnevnim začetkom kortikosteroidov, če je to mogoče, in če je mogoče, da se živim virusnim cepivom izogibate (tj. ljudje z DMD bi morali prejemati “gripno cepivo” [ne živega virusnega cepiva] namesto “pršila za nos” [živi virus] letno).

MMR cepiva:

Ščitijo pred ošpicami, mumpsom in rdečkami. So živa cepiva.
1. odmerek: po navadi dan med 12. in 15. mesecem starosti
2. MMR cepivo (na splošno dano v starosti med 4-6 let) je treba dati pred starostjo 4 let in, če je mogoče, pred začetkom dnevnih kortikosteroidov; varno je tudi 4 tedne (najmanj) po 1. MMR cepivu vašega otroka

Varicella cepivo:

Ščiti pred noricami. Je živo cepivo.
Pred začetkom dnevnih kortikosteroidov je treba, če je mogoče, dati cepivo Varicella, ki je po navadi dano v starosti od 4 do 6 let.

Pnevmokokno cepivo:

Pnevmokokna pljučnica
– To ni živo cepivo, zato je pomembno zmanjšati bakterijsko pljučnico že zdaj za leta vnaprej..

Če je otrok prejel PCV 13 (4 odmerke do 24 mesecev starosti):
– Vsaj dva meseca po zadnjem odmerku PCV 13 naj prejme 1 odmerek PPSV23 in, če je mogoče, pred začetkom jemanja dnevnih kortikosteroidov.
– Drugi odmerek zdravila PPSV23 je treba dati pet let kasneje.
– Priporočamo največ dva odmerka PPSV23 v življenju

Če otrok še ni prejel PCV 13:
– Prejeli bi moral 1 odmerek PCV13, nato 1 odmerek PPSV23 (8 tednov kasneje in, če je mogoče, pred začetkom dnevnih kortikosteroidov)
– Drugi odmerek zdravila PPSV23 je treba dati pet let kasneje.
– Priporočamo največ dva odmerka PPSV23 v življenju.

Letno cepivo proti gripi:

Ščiti pred prevladujočimi letnimi vrstami gripe.

“Cepljenje proti gripi” ni živo cepivo; “pršilo za nos” je živo cepivo.

Vsi otroci z DMD, bodisi na kortikosteroidni terapiji ali ne, bi morali biti vsako leto imunizirani proti gripi, takoj ko bo cepivo na voljo.

Pršilo za nos je primerno za otroke, stare od 2 do 6 let, ki ne jemljejo kortikosteroidov, so brez pljučnih bolezni ali astme; morda primerno tudi za sorojence, ki živijo v isti hiši kot otroci z DMD.

Cepljenje proti gripi je primerno za vse otroke starejše od 2 let in je najboljša izbira za ljudi, ki živijo z DMD.

Imunizirajte vse družinske člane, da zaščitite posameznika z Dušenovo mišično distrofijo pred izpostavljenostjo gripi!

Druga cepiva:
Tdap (tetanus), hepatitis B (hepatitis B), inaktivirani polio, konjugirano meningokokno cepivo, HPV (cepivo proti virusu papiloma virusa) niso živa cepiva. Cepljenje z njimi samo po priporočilih; na njih ne vpliva uporaba kortikosteroidov.

2017 - DMD Slovenija. Vse pravice pridržane.